Heidag organiseren

Succesvolle heisessie organiseren in 8 stappen

Geen zin meer in die saaie vergaderingen? Tijd voor nieuwe prikkels en inspiratie? Tijd voor serieuze zaken maar ook een stukje teambuilding? Een heidag organiseren is dan wat jij nodig hebt. Hoe? Dan leggen we je graag uit in dit artikel ‘Heidag organiseren in 8 stappen’.

De groeiende populariteit van remote, hybride en flexibel werken betekent dat teams binnen een bedrijf nu minder vaak vijf dagen per week op dezelfde locatie werken. Hierdoor is het belangrijk om samen te komen en deel te nemen aan heisessies en meetings om ideeën uit te wisselen, problemen op te lossen of het stimuleren van innovatie.

Voordelen heisessie

Wanneer werknemers even afscheid nemen van hun dagelijkse werkplek om als team bij elkaar te komen, levert dit aanzienlijke voordelen zoals:

  • Volledig loskomen van telefoontjes, e-mails en andere dagelijkse afleidingen.
  • Elkaar leren kennen als mens, niet alleen als collega.
  • Het team verwennen en successen vieren, waardoor ze zich gewaardeerd voelen.
  • Samenwerken als bedrijf om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.
  • Een omgeving creëren waarin werknemers zich op hun gemak voelen zodat ze beter kunnen overleggen en zich vrijer kunnen uiten.

Er zijn talloze ideeën voor een hei sessie, activiteiten tijdens teamuitjes, maar de sleutel tot succes ligt in het vinden van een inspirerende locatie waar iedereen binnen het bedrijf samenkomt om strategieën, ideeën en innovaties te bespreken.

Ook de afwisseling in het programma is enorm belangrijk. Het kan hierbij helpen om van te voren goed na te denken over wat je wilt bereiken, wie de deelnemers zijn en hoe de dag eruit moet komen te zien.

Wat is een heidag?

Een heidag is een bijeenkomst buiten de normale werkomgeving, meestal op een externe locatie, waar collega’s en leidinggevenden samenkomen om plannen te maken, doelen te bespreken en teambuilding activiteiten te ondernemen. Bij een heisessie ligt de nadruk meestal op het brainstormen en het stimuleren van creativiteit en samenwerking binnen het team.

Heisessies bij ons op de boerderij

Heisessie organiseren

Het organiseren van een heidag vereist een goede voorbereiding om de bijeenkomst effectief en succesvol te laten verlopen. Hier zijn enkele stappen die je moet nemen om een heidag op een externe locatie te organiseren:

Stap 1: Doelen bepalen

Bepaal van tevoren wat je met de heisessie wilt bereiken. Dit kan bijvoorbeeld variëren van het formuleren van nieuwe plannen tot het versterken van de teamspirit. Specifieke doelstellingen helpen om de dag gestructureerd en doelgericht te laten verlopen zodat je de gestelde doelen ook kunt behalen. Deel jouw visie voor de heidag en bespreek de onderwerpen en doelen.

Stap 2: Deelnemers

Identificeer de deelnemers. Nu je weet wat je wilt bereiken, bepaalt je wie er bij de heisessie aanwezig moet zijn. Is deze vergadering voor je team, voor de hele afdeling of voor het hele bedrijf? Hoeveel mensen zullen er dan aanwezig zijn? Is dat een redelijk en realistisch aantal voor datgene wat je in gedachte hebt?

Nodig mensen uit als er een goede reden is om dat te doen. Je wilt bijvoorbeeld iemand van het hogere management uitnodigen als je veranderingen in de organisatierichting moet communiceren. Of je wilt mensen van de werkvloer uitnodigen, omdat zij nu juist vaak dingen over klanten weten die managers en bestuurders nooit horen. Zorg dat er een reden is voor elke uitnodiging!

Stap 3: Locatie kiezen

Een unieke locatie weg van de dagelijkse werkplek kan bijdragen aan een succesvolle heidag. Kies een afgelegen locatie om focus en concentratie te bevorderen. Een plek waar weinig afleiding is en deelnemers zich op hun gemak voelen, bevordert open communicatie en creativiteit tijdens het vergaderen.

Stap 4: Programma

Stel een duidelijke agenda op met tijdsblokken voor verschillende activiteiten, onderwerpen en discussies. Een goede invulling van de hele dag zorgt voor een beter resultaat. Zorg voor een goede balans tussen overleg, workshops, pauzes en ontspanning. Deel de dag op in overzichtelijke tijdsblokken om de aandacht vast te houden.

Tot nieuwe inzichten komen

Als je wilt dat mensen anders denken, moet je iets nieuws aanbieden. Dit kan een psychometrische tool zijn om opnieuw te kaderen hoe individuen samenwerken, een nieuw model om een ​​strategie te ontwikkelen of een nieuw stukje inzicht in je branche.

Heeft je vergadering een specifiek thema? Zorg dan dat een activiteit aansluit bij dat thema, bijvoorbeeld in de vorm van een educatieve workshop. Je moet er iets in stoppen om er iets uit te krijgen, anders bereik je gewoon hetzelfde als de gebruikelijke teamvergadering op kantoor.

Stap 5: Activiteiten en Workshops

Kies activiteiten of workshop die aansluit bij het onderwerp van de heidag, zoals teambuilding of persoonlijke ontwikkeling. Organiseer bijvoorbeeld workshops die relevant zijn voor de afdeling en die bijdragen aan het doel van de dag. Nodig sprekers uit die inspirerende lezingen kunnen geven over onderwerpen die van belang zijn voor de organisatie.

Stap 6: Informeer je team

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het informeren van jouw team houdt meer in dan alleen laten weten wanneer en waar de heisessie plaatsvindt. Laat je team weten wat de reden is voor de off-site meeting. Vertel welke doelen je wilt bereiken en waarom een heisessie de beste manier is om die doelen te bereiken. Zorg ervoor dat iedereen weet wat hij/zij gaat doen, wat hij/zij moet dragen en wat hij/zij eventueel mee moet nemen.

Stap 7: Betrekken van deelnemers

Zorg ervoor dat alle deelnemers betrokken zijn bij de discussie en activiteiten. Het is belangrijk dat zowel collega’s als leidinggevenden actief deelnemen om een gevoel van samenwerking en gezamenlijke verantwoordelijkheid te creëren. Stimuleer open communicatie en bespreek de onderwerpen die van belang zijn voor iedereen.

Stap 8: Evaluatie en follow-up

Evalueer aan het einde van de dag hoe alles is verlopen. Wat ging goed en wat kan beter? Wat zijn de besproken punten en conclusies en hoe gaan jullie die verder uitwerken en implementeren in de dagelijkse praktijk.

Wees duidelijk over wat er vervolgens gebeurt. Te vaak is dit een gemiste kans omdat er eigenlijk geen vervolg is. Deelnemers vinden dat hun tijd en bijdrage verspild is omdat er niets mee wordt gedaan. Zorg ervoor dat je aan het einde van de dag wat tijd overhoudt om de belangrijkste punten te identificeren en te bespreken wat je vervolgens moet doen.

Wanneer je weer op kantoor bent, zorg er dan voor dat deze worden vastgelegd en gedeeld. Zet ze op de agenda voor je teamvergaderingen, zodat je er regelmatig op terugkomt.

Tip! Richt je op de meest gereserveerde mensen

Zorg ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Richt je op de meest gereserveerde mensen, niet op de meest extraverte mensen.

Als je wilt dat iedereen een bijdrage levert, moet iedereen zich veilig voelen. Dit betekent dat je een omgeving en proces creëert waarin iedereen zich in staat voelt om deel te nemen. Denk na over hoe je verwachtingen stelt voor de dag en luister naar eventuele zorgen.

Zorg voor mensen die tijd nodig hebben om rustig na te denken. Als je weet dat iemand een hekel heeft aan een activiteit die je hebt gepland, zelfs als de rest het geweldig – doe het dan niet.

Succesvolle heisessie

Een succesvolle heisessie is een geweldige manier om de samenwerking binnen het team te versterken, nieuwe plannen te maken, en persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Het biedt een gelegenheid jouw team om elkaar beter te leren kennen in een informele en ontspannen omgeving, wat het vertrouwen en de teamgeest bevordert. Let herbij op een goede balans tussen inspanning en ontspanning.

Door een goede voorbereiding, een inspirerende locatie en een afwisselend programma te organiseren, kan een heidag waardevol zijn voor de gehele organisatie.

Door deze elementen zorgvuldig te overwegen en te integreren in de planning, kun je een heidag organiseren die niet alleen de gestelde doelen bereikt, maar ook een positieve en langdurige impact heeft op de samenwerking en prestaties van het team.

Buitenlocaties van onze boerderij

Vergaderlocatie Buitenplaats Vlaardingen heeft écht bijzondere buitenlocaties. Bijvoorbeeld de sfeervolle boomgaard waarvandaan je zo het bosgebied in loopt. Of wat dacht je van een stretchtent van 300m2 midden ons bos. Stuk voor stuk prachtige buitenlocatie voor een vergadering in de natuur.

 

#1. De Boomgaard

De boomgaard is één van onze favoriete plekjes van de evenementenlocatie. Onttrek je even aan de drukte van de dag en geniet van de rust en ruimte van deze heerlijke plek. Omringd door diverse fruitbomen en fluitende vogeltjes zorgt het voor dat heerlijk vrije vakantiegevoel. Absoluut een uniek plekje waar je volop van het leven kan genieten!

Meer over deze locatie

#2. De Strechtent

De stretchtent is een l-vormige tent, of eigenlijk 2 van 20x10m en 10x10m groot en staat aan de rand van ons eigen bos. Omringd door het groen en met de fluitende vogeltjes op achtergrond is dit één van de uniekste plekjes van onze evenementenlocatie. De stretch tent heeft zijn eigen faciliteiten zoals toiletten, een bar en een terras en biedt ruimte voor groepen tot circa 250 personen.

Meer over deze locatie

 
 

#3. Het Horecaplein

Het horecaplein ligt tussen de strechtent en onze foodlodge in. Het is een groen ‘plein’ van ca 10m x 15m met verschillende picknickbanken, uitgiftepunten en een gezellige kampvuurplaats. Een heerlijk plek midden in het bos om lekker te ontspannen en te genieten van een leuke workshop of gewoon van lekkere hapjes en draakjes.

Meer over deze locatie

#4. De Zandvlaktes

Aan de buitenzijdes van ons bos bevinden zich 2 prachtige zandvlaktes. Deze zandvlaktes zijn breed inzetbaar en al voor verschillende soorten events gebruikt. Het heeft bijvoorbeeld gediend als een foodcourt met verschillende foodtrucks, als congreslocatie waarbij een grote aluhal op de zandvlakte was geplaatst, als activiteitenplein voor een expeditie robinson programma en als beachvolleybal locatie. Gewoon wederom een prachtige plek in ons eigen bos welke super breed inzetbaar is.

Meer over deze locatie

 
 

#5. Het activiteitenterrein

Het woord verraad het al. Het activiteitenterrein is de plek waar je allerlei activiteiten kunt beleven. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld handboogschieten en quad rijden, maar je vindt er ook allerlei natuurlijk hindernissen. Tijdens grote events wordt de activiteitenterrein ook wel voor andere doeleinden ingezet om spreiding te creeren en worden er bijvoorbeeld workshops of andere optredens gegeven.

Meer over deze locatie

#6. De Tuinkamer

De tuinkamer ligt midden in ons bos en is een overkapping van 10m x 15m met eigen bar en terras. De tuinkamer is een leuke buitenlocatie voor groepen tot circa 25 personen. Het is een unieke plek voor een feestje of bijeenkomst in de buitenlucht. Valt er een spatje? Dan ga je lekker onder de overkapping zitten.
Meer over deze locatie

 

Heisessies bij ons op de boerderij

Inspirerende omgeving

Unieke ligging midden in het groen van natuurgebied Midden-Delfland

Uitstekend bereikbaar

Perfecte bereikbaarheid zowel per auto als ov

Gratis parkeren

Voldoende gratis parkeergelegenheid voor de deur

Gratis Wifi

Gratis supersnelle wifi in alle vergaderruimtes

Reviews vergaderlocatie

Thieme Hollaars

5.0 out of 5.0 stars - okt 2023

Schitterende plek voor meetings, teambuildings en nog veel meer. Binnen en buiten mogelijkheden. Van zakelijk tot prive is hier van alles mogelijk qua events op maat gemaakt. Catering is ook divers, goed en op maat. Echt een aanrader!

Ruud 't Mannetje

4.0 out of 5.0 stars - mei 2022

Prachtige ruimte voor groepswerk: drie kanten glas met rondom uitzicht op bos en tuin. Ook alle ruimte en privacy voor werken èn wandelen buiten in het groen. Parkeren op het terrein. Alleen een beetje moeilijk te vinden: ik ben er meerdere keren langs gereden zonder het te herkennen. Groot bord in de tuin zetten?

Patricia

5.0 out of 5.0 stars - september 2022

Geweldige plek middenin de drukte, de rust en vrijheid creëren is zo bijzonder! 🙌

R.T. van Kampen

5.0 out of 5.0 stars - maart 2022

Geweldige locatie voor feesten, lunchen, maar ook voor bedrijfsuitjes, teambuilding ed. Hele crossbaan en accomodatie voor feesten. Zeker ook voor bedrijven!

Irma Rodenberg

4.0 out of 5.0 stars - oktober 2021

Fijne en mooie locatie voor een "hei dag" !!

San

4.0 out of 5.0 stars - juni 2020

Mooie locatie, rustig en voldoende faciliteiten voor vergaderingen.

Mr. E

4.0 out of 5.0 stars - augustus 2022

Sfeervolle omgeving voor verjaardagen en vergaderingen/congressen. Een prachtige fruitboomgaard voor trouwpartijen of andere feesten.

Otto

5.0 out of 5.0 stars - september 2021

Ik moet zeggen dat ik niet vaak een review schrijf, maar deze ervaring heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Service tip top in orde, eten heel goed verzorgd, maar bovenal is de locatie sprookjesachtig. Voor mij vanuit centrum Rotterdam perfect te bereiken. Tot een spoedig weerzien!