Teambuilding

“Effectieve teambuilding activiteiten & -trainingen midden in het groen”

  • Unieke teambuilding programma’s & trainingen voor ieder niveau
  • Transparante trainingsomgeving midden in het groen
  • Gecertificeerde outdoor instructeurs, trainers & coaches
  • Ruim aanbod teambuilding activiteiten
  • Centraal gelegen tussen Rotterdam, Den-Haag en Delft

Een buitengewone locatie voor plezier en ontwikkeling

Aan de slag met teambuilding? Dan zit je bij Buitenplaats Vlaardingen helemaal goed. Onze locatie is een buitengewoon effectieve trainingsomgeving die ruimte biedt voor het ongesproken woord. Beleef samen met je collega’s een onvergetelijke dag met leuke teambuilding activiteiten of kies voor een verfrissende teamtraining.

  • Unieke teambuilding programma’s & trainingen voor ieder niveau
  • Transparante trainingsomgeving midden in het groen
  • Gecertificeerde outdoor instructeurs, trainers & coaches
  • Ruim aanbod teambuilding activiteiten
  • Centraal gelegen tussen Rotterdam, Den-Haag en Delft

Wat kun je doen als teambuilding?

Teambuilding is nogal een breed begrip. Teambuilding kent verschillende fases en niveau’s. In samenwerking met verschillende partners bieden we teambuilding programma’s aan, passend bij jullie behoefte. Van een laagdrempelige teambuildingsuitjes, een bijeenkomst met ondersteuning van een trainer, complete teamtrainingen van één of meer dagen of teamcoaching. 

Wat kun je doen als teambuilding?

In samenwerking met verschillende partners bieden we teambuilding programma’s aan, passend bij jullie behoefte.

Teambuilding activiteiten en spellen - onze teamtrainingen

Teambuilding uitjes

Laagdrempelige teambuilding uitjes die voornamelijk gericht zijn op samenwerken en elkaar ontmoeten in de fun. Een leuke middag vol actie met teambuilding opdrachten en -spellen die gericht zijn op plezier maken, samenwerken en verbinden. Succesgevoel verzekerd, voor zowel doeners als denker.

  • FUN 80% 80%
  • ONTWIKKELING / DIEPGANG 30% 30%

Teamtrainingen

In samenwerking met 2SUR5 bieden we unieke teamtrainingen aan. Met methodisch opgeleide adventure trainers en een breed scala aan werkvormen is dit een verfrissende vorm van teamtraining.  De trainingen zijn gericht op het leren door te doen, onder begeleiding van vakbekwame outdoor trainers.

  • FUN 40% 40%
  • ONTWIKKELING / DIEPGANG 80% 80%

Zelf samenstellen?

onze teamtrainingen - activiteit boksen - feedback geven en ontvangen

Teambuilding activiteiten

Weinig tijd en je beperken tot een korte activiteit? Of liever zelf de activiteiten van je teambuilding uitje kiezen?

Van bijzondere teambuilding activiteiten tot ludieke en creatieve opdrachten, het doel is altijd om de band tussen teamleden te versterken en hen in staat te stellen effectiever samen te werken.

Bekijk onze teambuilding activiteiten >>>

Transparante trainingsomgeving

Buitenplaats Vlaardingen is een optimale trainingsomgeving. Veel externe bedrijven boeken één van onze inspirerende locaties voor (team)trainingen, al dan niet onder begeleiding van een externe coach of trainer. Met 3,5 hectare grond, een eigen bosgebied, meerdere subzalen en de ligging midden in een natuurgebied is dit DÉ trainingslocatie bij uitstek! Ook aan de slag met teambuilding? Wij helpen je verder!

Wat is teambuilding?

Teambuilding is het proces waarbij een team wordt gecreëerd dat op samenhangende wijze samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel. Het belangrijkste doel van teambuilding is het creëren van een sterk team door het vormen van banden en verbindingen. Leuke activiteiten waardoor mensen elkaar in een ander licht kunnen zien zorgen ervoor dat ze in een andere omgeving gemakkelijker een verbinding kunnen maken.

Effectieve teambuilding betekent meer betrokken medewerkers. Door samen tijd door te brengen, een ervaring te delen of aan een gemeenschappelijk doel te werken, kan de band op een organische en effectieve wijze groeien.

Teambuilding heeft voor sommige een beetje een negatieve lading. Geforceerd met elkaar aan de slag om zogenaamd de onderlinge band te verbeteren. Die collega is m’n vriendin niet en dat gaat het ook nooit worden, horen we Joke zeggen. We hebben goed nieuws voor Joke, dat hoeft ook helemaal niet. Natuurlijk bestaat een team niet uit allemaal vrienden en vriendinnen. In de essentie gaat het om het hebben van een gemeenschappelijk doel en zo efficient mogelijk samenwerken om dat doel te bereiken.

De meest succesvolle en memorabele teambuilding uitjes zijn events die niet aanvoelen als een gebruikelijke dag op kantoor. Het is een manier om elkaar beter te leren kennen, op een andere manier samen te werken tijdens verschillende teambuilding activiteiten, samen met je collega’s lol te maken en nieuwe herinneringen te creëren. Een goed gepland teambuilding uitje versterkt niet alleen de onderlinge relaties, maar bevordert ook de productiviteit en effectiviteit van een team.

Meer over teambuilding:

Teambuilding bedrijfsuitje

Waarom is teambuilding belangrijk?

Een meester in één vak of een échte alleskunner zijn brengt je geen succes als je niet in teamverband kunt werken. Het geheel is meer dan de som van de delen. Het belang van een goede samenwerking kan daarom niet genoeg benadrukt worden. Bij veel functies gaat het tegenwoordig om de interactie met je collega. Goed kunnen presteren met je collega’s is dus de sleutel tot het bereiken van groei en succes. Teamwork is een essentiële vaardigheid voor teams om hun doelstellingen te bereiken.

6 Redenen waarom teambuilding belangrijk is

1. Bouwt vertrouwen op

Vertrouwen is een essentieel onderdeel van een effectief team. Als medewerkers willen samenwerken, is het van cruciaal belang dat zij elkaar kunnen vertrouwen. Vertrouwen zorgt ervoor dat medewerkers zich veilig voelen en elkaar beter aanvullen. Het kan er ook voor zorgen dat werknemers proactiever zijn in hun ideeën, dat ze zich bereid voelen risico’s te nemen, naar elkaar luisteren en gemakkelijker tot consensus komen.

2. Zorgt voor een betere communicatie

Een van de belangrijkste voordelen van teambuilding is een betere onderlinge communicatie. Wanneer medewerkers als team werken, communiceren ze. Ze praten met elkaar over doelen, taken, acties en de beste manier om het gewenste resultaat te bereiken. Ze bedenken strategieën, verdelen zichzelf in kleinere groepen, voeren discussies en proberen de taak op de meest efficiënte manier uit te voeren. Communicatie stelt werknemers ook in staat hun rol én de rol van collega’s beter te begrijpen.

3. Verbetert de (team)prestaties

Vele handen maken licht werk. Wanneer taken en verantwoordelijkheden op de juiste manier worden verdeeld is de kans dat taken binnen een bepaalde deadline worden voltooid vele malen groter. Goed teamwork verbetert de groepsresultaten en de meetbare effectiviteit van organisaties.

4. Meer werkgeluk en klanttevredenheid

Wanneer een bedrijf een gezond en succesvol team heeft, werkt dit door op het werkgeluk en de klanttevredenheid. Wanneer een team als één geheel aan een project werkt, is het gevoel van voldoening groter dan bij individuele prestaties. Teamwork kan het menselijke verlangen vervullen om erbij te horen en bij te dragen aan iets dat groter is dan zijzelf. Klanten kunnen ook loyaler worden als ze de voordelen van een hoogwaardige service ervaren.

5. Trekt nieuw talent aan

Jong talent zoekt steeds vaak naar functies die verder gaan dan alleen het verdienen van een salaris. Ze hechten waarde aan de manier waarop een organisatie voor het welzijn van hun werknemers zorgt. De jonge generatie vindt een prettige werkomgeving belangrijk, een omgeving die helpt hun carrièredoelen te bereiken. Een succesvol team is een ideale strategie om getalenteerde medewerkers aan te trekken en te behouden, omdat het de cohesie, productiviteit en een gelukkig team bevordert.

6. Stimuleert innovatiekracht

Wanneer medewerkers samenwerken, kunnen ze tot geweldige ideeën komen. Organisaties die open communicatie aanmoedigen zullen innovaties bevorderen. Doorgaans verbetert dit het kritisch denken onder teamleden en helpt het nieuwe ideeën te genereren die nuttig zijn voor een bedrijf.

Teambuilding activiteiten en spellen

Fases in teambuilding

Als je een groep mensen bij elkaar zet heb je natuurlijk niet gelijk een hecht en succesvol team. Henry Ford zei daarover; “Coming togehter is a beginning. Keeping togehter is progress. Working togehter is success”. Hoe meer teams bereid zijn om te reflecteren op hun manier van (samen)werken, hoe effectiever ze zijn. Succesvolle teams evalueren niet alleen continu hun prestaties, ze begrijpen ook hoe ze zich ontwikkelen als team.

Het model van Bruce Tuckman onderscheidt 5 fasen en dit model is een handige kapstok voor een goed teamgesprek. Bij elke fase horen herkenbare gevoelens en gedrag, maar ook dingen die je als team te doen hebt. In de eerste fasen heeft het team vooral sociaal-emotionele ‘taken’, in de laatste fasen vooral taakgerichte.

Fase 1: Forming

In deze eerste fase kun je nog niet van een écht team spreken. De teamleden zijn aan de ene kant enthousiast over hun deelname aan het nieuwe team en staan te popelen om aan de slag te gaan. Aan de andere kant zijn ze onzeker: hoe pas ik in dit team? Ben ik wel ‘goed genoeg’? Het is een fase van aftasten en snuffelen. Teamleden zijn nog onzeker over hun rol en kijken daarom vaak een beetje de kat uit de boom. In deze fase zijn de meeste teamleden positief, welwillend en beleefd. Sommigen zijn misschien nog wat angstig, omdat ze nog geen volledig beeld hebben van het doel en de verschillende rollen binnen. Anderen zijn gewoon enthousiast over de uitdaging die voor ze ligt.

Aandachtspunten team

De voornaamste taak in deze fase is het formuleren van duidelijke teamdoelen met een heldere koers, structuur en rolverdeling. Een goede kick-off helpt om de missie en teamdoelen helder te krijgen en duidelijkheid te scheppen over wat er van iedereen wordt verwacht. Om de betrokkenheid te vergroten is het belangrijk overleg te plegen over de verschillende teamrollen en verantwoordelijkheden. Het kan handig zijn ’teamnormen’ er worden gehanteerd. Teamnormen zijn een reeks regels of richtlijnen die door een team worden opgesteld om de interactie met elkaar vorm te geven.

Fase 2: Storming

De tweede fase in het teambuildingsproces is de storming fase. Het is de weerstandsfase, maar een heel belangrijke fase. In deze fase ‘concurreren’ de teamleden met elkaar en leren ze elkaar beter kennen door (stevige) discussies. Ze hebben verschillende ideeën en meningen over het ‘wat en hoe’ wat conflicten binnen de groep kan veroorzaken. Naarmate ze verdergaan in deze fase leren ze hoe ze samen problemen kunnen oplossen, zowel zelfstandig als gezamenlijk. Voor teamleden die moeilijk met conflicten om kunnen gaan, is dit een moeilijke fase door te komen. Goede begeleiding van een teamleider is hierin essentieel.

Aandachtspunten team

Belangrijk is dat teamleden leren om naar elkaar te luisteren en hun verschillen en ideeën te respecteren. Om in deze fase als team voortgang te boeken moeten de teamleden hun kritische houding laten varen en zich meer oplossingsgericht opstellen. Dit is dan ook hét moment om samen nog eens goed naar de vastgestelde doelen, taken en rollen te kijken. En te bekijken wat er eventueel extra nodig is aan kennis en vaardigheden. De teamleider moet in deze fase de teamleden coachen om ze dichter naar elkaar toe te brengen. Het ene teamlid moet bijvoorbeeld wat assertiever zijn en het andere teamlid moet weer beter leren luisteren.

Fase 3: Norming

De derde fase, norming, is de fase voor het bereiken van overeenstemming. In deze fase begint men effectiever samen te werken. Ze zijn niet langer gericht op hun individuele doelen, maar op de manier van samenwerken, de processen en de procedures. Ze respecteren elkaars meningen en waarderen de verschillen. Mensen ontwikkelen een sterkere betrokkenheid bij het teamdoel en het teamgevoel groeit. Samenwerken als een team lijkt meer natuurlijk en er is overeenstemming bereikt over de regels voor samenwerking, hoe informatie wordt gedeeld, hoe teamconflicten worden opgelost en welke hulpmiddelen of processen ze gebruiken om het project tot een goed einde te brengen.

Aandachtspunten team

Waar het in de Forming-fase veelal om de samenwerking draaide, wordt er tijdens deze fase meer op de teamdoelstellingen gefocust. In deze fase is de teamleider vaak minder betrokken bij het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen. Het team heeft meer zelfsturing en kan problemen en conflicten als groep oplossen. Een bepaalde mate van betrokkenheid is wel van groot belang zodat de teamleider kan ingrijpen als vastloopt.

Fase 4: Performing

Het team stáát. Het weet precies wat het te doen heeft en gaat daarvoor. Teamleden hebben vertrouwen in hun eigen capaciteiten en die van hun collega’s, kennen elkaars sterktes en zwaktes en voelen zich bij elkaar betrokken. Teamleden weten wat ze aan elkaar hebben, de rollen / functies zijn duidelijk en de structuur van de groep is stabiel. Iedereen is gemotiveerd en klaar om de kennis en energie te bundelen voor het bereiken van het beoogde doel, waar voor alle teamleden in deze fase ook de focus ligt. Ze zijn trots op hun team en de sfeer is goed.

Aandachtspunten team

Tijdens deze fase is het belangrijk om de goede voortgang die is gemaakt te bewaken en ervoor te zorgen dat men zich blijft verbeteren en gezamenlijk blijft leren. Ook is het zaak om alert te blijven op verandering – een gebeurtenis van buitenaf of de komst/het vertrek van teamleden – en hier snel op te reageren. Zo voorkom je een ‘terugval’ naar een eerdere fase. Door successen te vieren en medewerkers uit te blijven dagen, houd je hen betrokken en bevlogen.

Fase 5: Adjourning

De vijfde fase, adjourning, is de afsluitende fase. Het is tijd om te analyseren wat er goed én niet goed ging voor toekomstige projecten. Als het project succesvol is afgerond is het belangrijk tijd te nemen om dit succes te vieren.

In welke fase zet je teambuilding in?

Teambuilding kan een team helpen om succesvol te zijn. Het is daarvoor essentieel om te weten in welke fase teambuilding ingezet moet worden. Volgens het onderzoek van Tuckman is het doorlopen van alle team fases noodzakelijk om als team uit te groeien tot een optimaal functionerend team.

  • Zit jullie team nog in fase 1 en is de teambuilding vooral gericht op elkaar beter leren kennen? Activiteiten die gericht zijn op plezier en samen beleven zijn zeer geschikt voor deze fase in het teambuilding proces. Het is wetenschappelijk bewezen dat teambuilding in deze fase zeer effectief kan zijn.
  • Zit je als team in fase 2 waarin vaak conflicten ontstaan over de wijze van samenwerken. Omdat men meer vertrouwd raakt, zijn de teamleden minder gehinderd om hun meningen te verkondigen. Een teambuilding activiteit die zich focust op de positieve kant waarin de meningen open over tafel mogen gaan kunnen helpen om conflicten boven tafel te krijgen en samen te werken aan oplossingen
  • De teambuilding in fase 3 is vooral gericht op samen de koers uitzetten. Tijdens deze fase wordt er op een volwassen manier met elkaar omgegaan. Kritische punten worden als verbetering opgevat in plaats van aanval. De kaders, normen, en waarden worden besproken en er wordt een gezamenlijk doel nagestreefd. Activiteiten waarin teamleden samenwerken aan een gezamenlijk kader van normen, waarden en identiteit zijn zeer geschikt voor deze fase.

Aan de slag met teambuilding

Nu we wat dieper op de theorie van teambuilding zijn ingegaan is het tijd om in actie te komen. Je gaat een teambuilding uitje organiseren. We hebben de belangrijkste tips even voor je op een rijtje gezet.

  1. Uitje tijdens werktijd
    De meeste werknemers waarderen hun vrije tijd. Ga jij als werkgever vrije tijd vragen om aan teambuilding te werken of kies je ervoor om dat onder werktijd te doen. Zeker als werknemers het belang er niet van inzien zullen er collega’s afhaken als het in hun vrije tijd is.
  2. Stel doelen en focus op belangrijke ontwikkelingsgebieden
    Focus op de juiste gebieden. Denk aan taakverdeling binnen het team, tijdmanagement, creativiteit en verbeteringen van de communicatie. Evalueer wat het team nodig heeft en denk na over hoe activiteiten hier het beste aan kunnen bijdragen.
  3. Betrek medewerkers
    Om de betrokkenheid te vergroten en de kans op no-shows te verkleinen is het belangrijk dat je medewerkers betrekt bij de organisatie. Verzamel nieuwe ideeën, feedback, vraag welke activiteiten ze graag zouden willen beleven en bijvoorbeeld of ze bepaalde dieetwensen hebben.

Teambuilding uitje organiseren

Dus, waar wacht je nog op? Betrek je collega’s, ontdek wat anders, en versterk de band binnen jouw team met dit teambuilding uitje. Het maakt niet uit welk team, welke stad, of welke regio – wij staan klaar om uw teambuilding ervaring onvergetelijk te maken. Op jullie initiatief en met onze expertise, wordt dit alles mogelijk gemaakt. Voor meer informatie neem contact met ons op. Er is meer mogelijk op aanvraag!

Wil je de teamgeest in jouw bedrijf versterken? Overweeg dan zeker deze teambuilding activiteiten als een geweldige manier om de banden tussen jouw collega’s te versterken. Of je nu op zoek bent naar een uniek bedrijfsuitje in het centrum van de stad of een avontuurlijke expeditie Robinson in jouw regio, wij hebben voor elk team wat wils.

Expeditie Robinson en Wie is de Mol zijn slechts enkele voorbeelden van de vele activiteiten die we aanbieden. En als je op zoek bent naar iets anders, zijn er meer mogelijkheden op aanvraag. Deze spannende teambuilding uitjes zijn ontworpen om de allesomvattende kracht van samenwerking te benadrukken, ongeacht welk team je hebt.

Of het nu op afstand is of in het centrum van de stad, deze workshops zijn aanpasbaar aan de behoeften van jouw team. En als je meer informatie wilt over deze workshop of andere teambuilding activiteiten, neem dan contact met ons op. Je ontvangt uitgebreide informatie aan de hand van jouw specifieke wensen.

Wil je meer weten?

Dus, waar wacht je nog op? Betrek je collega’s, ontdek wat anders, en versterk de band binnen jouw team met dit teambuilding uitje. Het maakt niet uit welk team, welke stad, of welke regio – wij staan klaar om uw teambuilding ervaring onvergetelijk te maken. Op jullie initiatief en met onze expertise, wordt dit alles mogelijk gemaakt. Voor meer informatie neem contact met ons op. Er is meer mogelijk op aanvraag!