Drankafkoop of turven? Wat is voordeliger en de voor- en nadelen!

Je wilt graag een zakelijk of privé evenement (laten) organiseren en neemt een evenementenlocatie, evenementenbureau of organisator in de arm. Deze organiseert niet alleen maar bespreekt jouw wensen en denkt tot in het laatste detail met je mee om jouw evenement tot een succes te maken. Naast alle andere punten komt bij het gezamenlijke overleg ook de vraag naar boven wat gunstiger is: drank afkopen of turven?

Turven of drank afkopen? Wat is de beste keuze

Naast de prijs overweging is het grote voordeel van uitkoop dat je exact weet waar je aan toe bent dus geen verassingen achteraf hoeft te verwachten. Uitgaande van een gemiddeld evenement ben je met drank afkopen in de meeste gevallen voordeliger uit. Waarom? Lees er meer over in dit artikel.

Wat is drank afkopen precies?

Drank afkopen betekent dat de organisator of eventlocatie een all-in prijs voor alle dranken rekent. Drankafkoop is altijd op basis van een vooraf afgesproken aantal uren en wordt berekend per persoon. Een professionele eventplanner weet met welke aantallen hij/zij rekening moet houden en neemt je daarmee veel (denk)werk uit handen.

Drank afkoop prijs

Als je kiest voor drank afkopen, weet je van tevoren waar je aan toe bent en kom je dus niet voor onaangename verrassingen achteraf te staan. Prijzen voor drankuitkoop lopen behoorlijk uiteen, maar een richtprijs is tussen de € 5,- en € 7,50 p.p. per uur. Soms wordt er ook gerekend per dag of dagdeel.

 • Dagdeel: Dit is over het algemeen 4 uur maar kan na afspraak eventueel ook langer duren
 • Hele dag: Kan variëren van 8 tot 12 uur als er bijvoorbeeld ook ’s avonds een programma is.

Drankprijzen bij turven

Om je allereerst een indruk te geven van de prijzen van dranken, zowel alcoholisch als niet alcoholisch, vindt je hieronder een aantal gemiddelde prijzen per kopje, glas of fles. Uiteraard kan dit per locatie  variëren.

 • Koffie/Thee – € 2,25
 • Speciale koffie – € 2,75
 • Frisdranken – € 2,50
 • Tappils – € 2,50
 • Alcoholvrij bier per flesje – € 3,00
 • Speciaal bier op de fles – € 3,75
 • Huiswijnen rood en wit en rosé € 3,95
 • Prosecco – € 4,25
 • Champagne – € 7,50
 • Sterke dranken – € 5,00
 • Irish Coffee: Irish whisky, koffie slagroom € 6,95
 • Fles tafelwater – € 3,75

Met dit lijstje wordt duidelijk dat ‘losse’ dranken, hoewel per stuk met een redelijke prijs, in grote aantallen een kostbare aangelegenheid kunnen zijn. Uiteraard is het afhankelijk van de samenstelling van de groep, het tijdstip en het soort evenement, maar in de meeste gevallen is daarom drank afkopen voor jou als klant de goedkopere keuze.

Champagne schenken - Drankafkoop of nacalculatie

Gemiddeld drankverbruik per uur

Bij drankafkoop wordt over het algemeen uitgegaan van een uurprijs en in sommige gevallen dient er minimaal een x aantal uren te worden afgenomen. Als gemiddelde drankverbruik kan je uitgaan van circa 2,5 tot 3 drankjes per persoon per uur. Bij hele beschaafde drinkers ligt het gemiddelde op circa 1,5 drankje per uur. Bij de echte doordrinkers kunt u uitgaan van gemiddeld 5 drankjes per uur.

Dit is een gemiddelde! Er zijn verschillende factoren die het drankverbruik beïnvloeden. Om het verbruik vast te leggen zijn nog een aantal zaken van belang:

 • Tijdstip: ’s ochtends (ontbijt), tussen de middag (lunch), ’s middags (borrel), ’s avonds (diner), een dagdeel (’s ochtends, ’s middags of ‘s avonds) of de hele dag
 • Soort evenement: vergadering, bedrijfsuitje, privé-uitje, receptie, verjaardag, bruiloft
 • Samenstelling van de groep: twintigers, dertigers of 60+ ers, mannen / vrouwen
 • Klimaat / Jaargetijde: op warme dagen wordt er over het algemeen meer gedronken dan op koude dagen. Daarnaast zit er een verschil in het soort dranken.

Tijdstip

Als je een ontbijt organiseert of laat organiseren, ga je van een ander aanbod aan dranken uit dan bij een borrel. Maar met welke hoeveelheid van welke drank kan je op de diverse tijdstippen rekenen? Hieronder een lijstje van het gemiddelde drankverbruik.

 • Ontvangst: 1,5 kopje koffie of thee, het liefst met wat lekkers 😉
 • Ontbijt: Per persoon 2 kopjes koffie of thee, 1 glas jus/water/melk,
 • Lunch: Per persoon 2 glazen water/frisdrank/jus/melk. Wilt u ook alcohol laten schenken? Ga dan uit van 1 glas bier/wijn,
 • Borrel: Per persoon 2,5 (alcoholische) dranken per persoon per uur,
 • Diner / Buffet: Per persoon: 2 (alcoholische) dranken of 1,5 glas wijn met gemiddeld 2 glazen water,
 • Afsluiting: Afhankelijk van het soort evenement, maar tijdens de afsluiting van wordt gemiddeld 2,5 drankje per persoon per uur gedronken.

Soort evenement

 • Vergadering: Tijdens een zakelijke vergadering zal over het algemeen geen alcohol worden geschonken. Per persoon kan je hier met 1 kopje koffie of thee en 1 a 2 glazen water of
  eventueel frisdrank per uur rekenen.
 • Bedrijfsuitje: Voor en tijdens een (actief) bedrijfsuitje wordt in de meeste gevallen geen alcohol geschonken. Voor de ontvangst kan je rekenen met 2 kopjes koffie/thee en/of 1-2 glazen water of frisdrank. Voor de lunch, borrel en een diner kan je de hoeveelheden boven onder ‘Tijdstip’ aanhouden.
 • Privé-uitje: Voor een dergelijk evenement zijn er heel veel mogelijkheden wat de
  invulling betreft. Je kunt dit het beste met de organisator bespreken.
 • Receptie: Een receptie kan zowel zakelijk als privé zijn. Over het algemeen worden hier
  wel alcoholische dranken geschonken, je kunt daarbij zelf bepalen hoeveel en welke soorten. Per persoon kan je rekening houden met 1-2 kopjes koffie of thee en eveneens 1-2 glazen alcohol/frisdrank/jus per uur.
 • Verjaardag: Dit zal meestal een particulier feest zijn. Vindt deze overdag plaats, bijvoorbeeld lunch en borrel samen, of ’s middags en ’s avonds (receptie en/of borrel en diner) dan kan je de hoeveelheden van de diverse dranken aanhouden die boven onder de betreffende tijdstippen worden genoemd. Voor een (bedrijfs-)jubileum reken je met ongeveer dezelfde hoeveelheid.
 • Bruiloft: Dit is natuurlijk een heel speciaal feest met verschillende onderdelen zoals een ceremonie, een receptie, een diner en in de meeste gevallen aansluitend een feest. Je maakt gezamenlijk met de trouwlocatie duidelijke afspraken over welke dranken er wél en niet worden geschonken. Globaal kan je de hoeveelheden van de diverse dranken aanhouden die boven onder de betreffende tijdstippen worden genoemd. Voor het feest kan je uitgaan van een gemiddelde van 3 drankjes per persoon per uur.

Samenstelling van de groep

Drankverbruik mannen en vrouwen

Ook de samenstelling van de groep kan van invloed zijn op het drankverbruik. Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Hoeveel vocht je precies nodig hebt hangt af van leeftijd, temperatuur, inspanning, het eten en de gezondheidstoestand. Het lichaam van vrouwen bestaat gemiddeld voor 52% uit vocht en dat van mannen voor 63%. Theoretisch heeft het lichaam per dag 0,03 x het lichaamsgewicht aan vocht nodig. Omdat vrouwen vaak kleiner en lichter zijn en minder vocht in hun lichaam hebben drinken ze over het algemeen minder als mannen. Daarnaast als we kijken naar de cijfers van overmatig alcohol gebruik dan zien we ook de vrouwen minder drinken als mannen (zie afbeelding volgende paragraaf).

Drankverbruik per leeftijd

Er zijn geen cijfers bekend over het gemiddelde drankverbruik per leeftijdcategorie. Deze cijfers zijn wel bekend omtrent alcoholgebruik. Bij de meeste volwassen leeftijdsgroepen is het aandeel mannen dat overmatig drinkt groter dan dan het aandeel vrouwen. Overmatig drinken betekent meer dan 21 glazen alcohol per week drinken (mannen), of meer dan 14 glazen per week (vrouwen). De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn het grootst bij de jongste leeftijdsgroep tot en met 29 jaar. Bij mannen tot en met 29 jaar komt overmatig drinken het meest voor; bij vrouwen tussen de 30 en 49 jaar het minst.

drankafkoop of turven - alcoholgebruik

Bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/alcoholgebruik/cijfers-context/huidige-situatie

Jaargetijde

Bij warm weer wordt er meer gedronken dan bij koud weer. Op echt warme dagen kan dit wel oplopen tot factor 2. Daarnaast varieert het soort drank. Waar in de zomermaanden vooral koude dranken worden gedronken, gaat de voorkeur in de wintermaanden vaak uit naar warme dranken.

Een rekenvoorbeeld

Nu pakken we even de rekenmachine erbij. Zoals hierboven besproken is de uiteindelijke keuze afhankelijk van meerdere factoren. Als we uitgaan van wat gemiddelden dan is de volgende berekening te maken.

Gemiddeld drankverbruik: 2,5 tot 3 drankjes per uur
Gemiddelde consumptieprijs (alcohol en non-alcoholisch): € 3,00
Gemiddelde kosten nacalculatie: 2,75 x € 3,00 = € 8,25 per persoon per uur
Gemiddelde prijs drankafkoop: € 6,25 per uur

Uitgaande van een gemiddeld evenement bent u met drankafkoop dus voordeliger uit ten opzichte van turven! Naast de prijs overweging is het grote voordeel van drankafkoop dat je exact weet waar je aan toe bent dus geen verassingen achteraf hoeft te verwachten.

Aan jou de keuze!

Het gemak en de zekerheid van drankuitkoop zorgt ervoor dat ook jij en jouw gasten volop van het event kunnen genieten zonder angst voor de rekening. Daarnaast horen we nog wel eens dat de organisatoren van een evenement het gevoel hebben dat er door de locatie met een vork is geturfd. Naast dat dit bijna niet voor te stellen is, is het natuurlijk ook een vervelende discussie achteraf!

“Maar ik ben bang dat er excessief veel gedronken gaat worden”

Boek of reserveer je een evenement bij een professionele evenementenlocatie of via een evenementenbureau en kies je voor drankafkoop dan mag je verwachten dat de medewerkers met alle kanten van deze keuze vertrouwd zijn – ook op de mogelijkheid dat er tijdens een evenement sporadisch excessief drankgebruik kan voorkomen.

Onbeperkt is onbeperkt, maar er zijn grenzen! Een professionele evenementenlocatie en/of horecalocatie zal altijd trachten hier op een correcte manier mee om te gaan en waar mogelijk tijdig contact leggen met de contactpersoon bij excessief drankgebruik. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen compleet laveloos het evenement verlaten. Al is dit uiteindelijk natuurlijk niet de verantwoordelijkheid van de locatie, maar van de gasten zelf.

Mocht je hierover twijfels hebben, aarzel dan niet en breng het ter sprake bij de evenementenlocatie. Vraag specifiek hoe de medewerkers van de locatie of het evenementenbureau hiermee omgaan en geef zo nodig duidelijk aan wat jij van de organisatie verwacht.

Aandachtspunten bij de keuze voor drankafkoop

 • Welk merk bier wordt er geschonken? Wel prettig als dit er één is die u zelf lekker vindt.
 • Is er ook alcoholvrij bier verkrijgbaar?
 • Is speciaal bier inbegrepen?
 • Is bier op fles ook bij de prijs inbegrepen?
 • Vraag je een offerte aan incl. binnenlands en buitenlands gedestilleerd of laat je dat achterwege? Het kan goedkoper zijn om deze los af te rekenen of om deze helemaal niet zelf af te rekenen. Let goed op of er in je vriendengroep en familie geen fervente whisky drinkers zijn. Een glas whisky kan stevig in de papieren lopen. Maak hier afspraken over met de locatie.
 • Welke wijn wordt er geserveerd? Bij twijfel vraag je vooraf of je de wijn mag proeven.
 • Is de prijs per uur, per persoon of een totaalprijs voor de hele avond?

Vragen, toevoegingen of ervaring delen?

Vragen of zelf misschien al eens de keuze gemaakt tussen drank afkopen of turven? We zijn benieuwd naar jouw keuze en je ervaring!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *